Sugen på godis men en vilja att dra ner på sockret

Suget efter godis kan vara riktigt starkt och vissa har svårt att äta bara lite socker för att sedan sluta. Sockersuget känns då som ett begär efter mer. Att äta med måtta är alltid ett bra riktmärke men i vissa fall är det kanske lättare att avstå helt då begäret har svårt att ge med sig.

Godis innehåller ofta mycket socker och salt, fetter och transfetter. Godbitar med massor av kalorier men lite näring. Det är energirikt och skjuter vårt blodsocker i höjden och det medför både sjukdomar och övervikt. Godis utan socker, som istället innehåller någon form av sötningsmedel är att föredra då kolhydratintaget ska minskas och blodsockernivån ska stabiliseras.

Två olika varianter av sötningsmedel

  • Kemiska – Exempelvis aspartam, sukralos och asesulfam K.
  • Naturliga – Även kallade sockeralkoholer som xylitol, sorbitol och mannitol.

De ger ingen eller väldigt lite energi som inte påverkar blodsockret så hårt som vanligt socker. Därför genererar de även färre kalorier och en jämn blodsockernivå. Perfekt när man har eller vill förhindra diabetes och gynna viktnedgång. Xylitol skyddar tänderna men däremot så kan sockeralkoholer ge gaser och lös mage. Aspartam är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin och asparginsyra. Dessa ingår i vår kost och är två naturliga byggstenar i proteiner. Ofarligt och noga testat. Godis utan socker innehåller någon form av dessa sötningsmedel. Fördelar och nackdelar i allt, men fördelarna är här betydligt fler.

Färgämnen

Både vanligt och Godis utan socker innehåller färgämnen. De flesta av de godkända färgämnena är även tillåtna i godis. De som är godkända att användas i livsmedel kallas azofärgämnen. De är syntetiska, framställs alltså kemiskt. Varje färgämne har ett E-nummer och en siffra. Vissa personer är överkänsliga mot dessa men effekterna är sällan värre än hudutslag och eksem.

Godis

Godis innehåller mycket kalorier eftersom socker består av näringsfattiga kalorier som inte mättar. Istället får de snabba kolhydraterna i socker kroppen att vilja ha mer. Och mer. Och samlar på oss extrakilon som leder till övervikt. Välj Godis utan socker när suget faller på. Då slipper du onödiga kalorier och gör din kropp och ditt sinne en tjänst.

Rensa din kropp då kalorierna har smygit sig på

Oavsett ifall kalorierna har blivit för många på grund av sockret eller fett så finns det enkla och bestående förändringar som kan göra underverk för din kropp. Här är några steg:

  • Sakta men stabilt. Börja med små men viktiga förändringar. Implementera en förändring i taget så att du inte ledsnar efter vägen. Bättre med en bestående hälsosam livsstil på lång sikt än att pendla som en jojo.
  • Ta bort sockret i kosten och komplettera istället med sötningsmedel då behovet finns. Naturell yoghurt, naturliga fruktjuicer, lightprodukter och Godis utan socker etcetera.
  • Skippa långsamma kolhydrater, såsom pasta och bröd och lägg istället till mer mättande proteiner och fiberrika grönsaker.
  • Välj extra mycket grönsaker med viktiga mineraler och vitaminer som håller igång din ämnesomsättning och boostar din energi.
  • Välj naturella nötter och fröer istället för fetare och saltare alternativ i snacksväg.