Leksaker är mer än bara lek

Något som är en naturlig del av barndomen, det är leksaker. Det är något som ofta finns hemma hos barnen så väl som det även finns på förskolan och fritids. Det finns idag många olika leksaker, både i fysisk och digital form. Det finns allt från träklossar till avancerade byggsatser så väl som det finns billiga leksaker på nätet och dyrare med för den delen. Leksaker är något barn i olika åldrar gillar att leka med. Men utöver att det är bra för att leka med, så har leksaker även andra effekter på barn.

Även om man en gång på 70-talet ifrågasatte om det skulle finnas leksaker eller inte på förskolan så har man idag kommit fram till att de är en naturlig del av själva lärandet. Just att leka, oavsett om det är med billiga leksaker på nätet eller med varandra, har positiva effekter. Det för både barn och vuxna! Genom att röra på sig, eller använda sitt huvud när man pusslar, spelar spel med mera, det ger mer energi, det verkar avstressande samt att man stärker även hjärnans funktioner. Man får utlopp för sin kreativitet och fantasi, samt att man kan skapa ett bättre självförtroende.

Leksaker främjar kreativitet

Även om det för det mesta är fri lek som främjar fantasi och kreativitet så är det även som så att det kan leksaker också göra. Det om de så att säga används på rätt sätt. Rätt leksaker kan hjälpa till att barn utvecklar sitt språk, sin motorik och samspel. Det man bör tänka på är att allt för många leksaker kan hämma uppmärksamheten eller kreativiteten. Så även om du kan köpa många billiga leksaker, ha inte alla framme samtidigt. Det gjordes en studie av amerikaner kring detta med mängden av leksaker. Den visade det att de barn som har många leksaker att leka med, samtidigt lekte kortare tid med varje leksak och lekte med fler leksaker än de barn som bara hade några stycken framme att leka med.

Hitta rätt leksak för ditt barn

Idag finns det ju en hel del billiga leksaker på nätet att köpa. Men vad gillar ditt barn att leka med? Ofta så är det ju så att sidor listar upp leksaker som passar olika åldrar. Men samtidigt är det bra att vara medveten om att inget barn är det andra likt. Det finns de barn som gillar att leka långt upp i åldern med leksaker som sägs passa mindre barn. Det finns inga rätt eller fel när det gäller att välja leksaker till ditt barn. Det du kan tänka på är att mindre barn inte bör leka med saker där det finns smådelar, då de gärna stoppar sånt i munnen. Du som har lite äldre barn däremot du kan med fördel prata med dina barn om vad de gillar att göra. Det är ju ofta bra mycket roligare att ge leksaker du vet att ditt barn önskar sig än att bara köpa något som sägs passa deras ålder!