Kreditkortet – ett sätt att göra livet lite lättare

Kreditkortet är något som många svenskar använder sig av. Det är utan tvekan ett medel som kan göra livet lite lättare för en. Om du behöver göra ett större inköp men har inte tillräckligt med pengar kan du alltid betala med kreditkortet. Att kunna unna sig något utan att oroa sig för alltför tråkiga ekonomiska konsekvenser är guld värd. Kreditkortet ger just den möjligheten.

Den finansiella marknaden står för ett rikt utbud av kreditkort som skiljer sig ganska mycket från varandra när det kommer till förmånerna som kortägarna kan utnyttja. Vissa utgivare erbjuder exklusiva offerter aktiva vid ett urval av webbshops. Remember flex är ett sådant kreditkort. Andra kanske fungerar mer som matkort eller bensinkort och ackumulerar poäng vid inköp av matvaror eller bensin. Tänk på att kreditkorten oftast har en årlig avgift som beror på kort och utgivare. Kontrollera alltid villkor och krav som tillkommer i samband med sådana former av avtal. Observera att ifall du inte betalar din kredit i tid kan ytterligare utgifter förekomma. När nedan går vi genom både för-, och nackdelarna med att äga ett kreditkort. Så läs gärna vidare.

Fördelar med att äga ett kreditkort

Vilka är fördelarna med att äga ett kreditkort? Här kommer några av de vanligaste och mest generella sådana:

  • Ett kreditkort möjliggör inköp som du inte har kontanter för
  • Med dagens kreditkort tillkommer det oftast även en hel del förmåner i form av försäkringar, logeplatser på internationella och inhemska flygplatser, rabatterade priser för olika webb-, och fysiska butiker m.fl.
  • Det finns ett stort urval av kreditkort som passar de flesta konsumenter. Till exempel finns det utgivare som samarbetar med ideella föreningar och volontärorganisationer där en del av pengarna du spenderar går till nobla ändamål. Med andra ord har du möjligheten att kombinera nöje med nytta på ett perfekt sätt.
  • Majoriteten av kreditkorten har en räntefri period. Under den kan du betalat tillbaka den använda krediten utan någon ackumulerad ränta.

Detta är bara ett urval av fördelarna som förekommer i samband med äga ett kreditkort. Listan kan säkerligen göras lite längre. Så har du egna tips, kan du bara lägga till dem.

Nackdelar med att äga ett kreditkort

Vi har gått genom några av fördelarna med att äga ett kreditkort. Nu är det nackdelarnas tur. Vilka är de vanligaste? Här kommer de:

  • Du måste vara observant mot beloppet som kreditkortet tillåter dig att använda. Ifall det är större än vad du kan avbetala, är det alltid smart att begära en omförhandling. De flesta utgivare gör en egen bedömning angående din personliga ekonomiska situation, till exempel kräver de en viss årlig eller månatlig inkomst för att du ska kunna få ett kreditkort med stor kredit. Detta betyder inte att deras omdöme är det rätta. Även om du tjänar mycket varje månad, kan det ändå vara svårt för dig att avbetala en stor kredit. Gör en egen kalkylering innan du börjar använda dig av ett kreditkort
  • Ett kreditkort medför en årlig avgift som oftast inte är speciellt hög. Var dock medveten om att tjänsten inte är helt gratis
  • Ifall du inte betalar din kredit i tid kan det tillkomma ytterligare avgifter.
  • Om du missar flera betalningar eller misslyckas med att täcka din kredit kan utgivaren begära summan via olika typer av myndigheter, bland annat via Kronofogden. Sådana typer av förseningar innebär höga avgifter och en del bekymmer.

Även om kreditkortet är ett ekonomiskt medel som öppnar många dörrar så ska du som konsument vara försiktig när du accepterar att använda dig av det. Tänk alltid på att ett kreditkort handlar om pengar som du måste återbetala och du ska vara noggrann med att göra det i enlighet med rådande regler och krav.