Konsumentkredit – vad är det?

Det finns mängder med olika typer av lån. Ett av dessa är ett så kallat konumtionslån eller konsumentkredit. Kanske har du hört begreppen, vi förklarar närmare vad det är.

Många namn men samma sak

Konsumentlån, konsumtionslån eller konsumtionskredit, det är alla namn för samma sak. Det är ett lån för konsumtion helt enkelt. Ett konsumentlån eller konsumentkredit är samma sak som ett lån utan säkerhet. Det innebär att det även är ett blancolån. Det är idag rätt så vanligt att ta ett lån som är avsett för någon form av konsumtion. Konsumtion i sig är att använda eller bruka varor och tjänster. Det innebär att ett konsumentlån kan användas för att köpa en viss pryl som en ny stereo, men även för att använda till att köpa en resa. Ett konsumtionslån kan alltså användas till att köpa kläder, elektronik, mat, nöjen och så vidare. Det är en form av privatlån, som går att använda för det du vill. Det är ingen som kommer att fråga dig vad du ska ha lånet till. Så oavsett vad det är du behöver ha pengar till så kan ett konsumtionslån vara ett alternativ. Precis som med ett blancolån eller ett privatlån så kan ett konsumentlån användas som kontantinsats då du ska köpa hus, så väl som för att köpa bil, laga något som gått sönder, eller betala en oväntad utgift.

Mikrolån

Ett konsumtionslån kan även vara i form av mikrolån, minilån, snabblån eller smslån. Dessa tillhör dock oftast till det som kallas för högkostnadskredit. Det gäller att hitta ett lån med bra ränta, så att det inte slutar med att det du köper för dina lånade pengar kostar dubbelt så mycket som om du köpt det kontant. Det som skiljer olika konsumtionslån åt utöver ränta, är vad det är för krav på lånet. Högre summor och låga räntor kräver oftast att du har en god kreditvärdighet.

Generella krav på låntagaren

Det går att låna pengar till konsumtion på olika sätt. Antingen väljer du själv en lämplig långivare eller så vänder du dig till en låneförmedlare. Där brukar det dock kallas för privatlån, samt att de även brukar erbjuda samlingslån. Generella krav för att ansöka om ett konsumtionslån är att du måste vara minst 18 år gammal (hos vissa långivare behöver man vara äldre, men aldrig yngre. Men måste alltid vara myndig för att kunna ansöka om ett lån, oavsett låneform). Du måste vara folkbokförd i Sverige och saknar skuld hos Kronofogden. För att bli beviljad ett konsumentlån bör du ha en fast inkomst, samt en bra eller åtminstone hyfsad kreditvärdighet. Det finns långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Det som dock ingen långivare accepterar, det är att du har en skuld hos Kronofogden. Så till vida det inte är ett saneringslån eller omstartslån.

Fördel med konsumentlån

En fördel med att låna pengar till konsumtion är att du inte behöver ha någon form av säkerhet för att kunna få lånet beviljat. Det skiljer sig alltså mot ett bolån, där bostaden står som säkerhet för lånet.