Allt du behöver veta om snabblån

Lånemarknaden i Sverige är intensiv. Nya produkter introduceras likaså nya aktörer. Vad bör du veta om de så kallade snabblånen? Var och av vem erbjuds dem och vad ska du tänka på i samband om du har bestämt dig för att ta ett snabblån.

Låt oss börja med att definiera begreppet snabblån. Det är lån som beviljas relativt snabbt av långivaren, om du jämför snabblånen med till exempel bolån. Själva transaktionen av lånebeloppet sker också relativt snabbt. Många av långivarna försöker att bevilja låneansökningar samma dag som de kommer in. Majoriteten av dem accepterar ansökningar på nätet eller tom via ett sms. Snabblån kan också kallas för smslån eller telefonlån.

Snabblånen har en kort avbetalningstid, oftast upp till 30 dagar. Vad betyder det? Som låntagare har du alltså endast en månad på dig att betala tillbaka summan du lånat tillsammans med ackumulerad ränta och eventuella avgifter. Snabblån erbjuds inte av svenska banker utan av alternativa långivare. Oftast handlar det om privatägda bolag som har en laglig rätt till att låna ut pengar till svenska kunder.

Hittar du inte rätt lån?

Idag finns det gott om olika snabblån på den svenska marknaden. Ingen förväntar sig att du som vanlig kund ska vara bekant med samtliga krav och villkor som hänger ihop med lånen. Frågan är då hur du hittar rätt lån? Hur vet du ifall det är en bra lösning för dig? Hur kan du bekanta dig med gällande krav och villkor?

Ett gott råd i samband med dessa frågor är att faktiskt titta på jämförelsesidor där det finns sammanställd information om snabblån. Där finns det upplagda aktuella räntor, lånevillkor och avgifter. Är det nu så att du behöver ett personligt råd, kan du vända dig till en konsult eller låneförmedlare. Det lönar sig att bekosta en sådan konsultation. Den kommer att ge dig nyttig information om låneprodukter och lösningar som skulle passa just dig och dina behov. Tänk på det är dina pengar det handlar om.

Saker att tänka på

Vad ska du tänka på innan du tar ett snabblån?

  • Tänk noga efter om verkligen behöver lånet? Gäller det till exempel ett lyxköp tex, elektronik så kan det vara en bra idé att försöka spara pengarna istället för att ta ett lån. Är du dock i ett akut behov av pengar är situationen lite annorlunda.
  • Har du råd med lånet? Börja med att titta på din månatliga inkomst. Har du råd med en amortering på lånet. Tänk på att lån hänger ihop med ett eget ansvar. Det är upp till dig att betala i tid. Tänk på att du riskerar mycket ifall din amortering uteblir. I sådant fall kan en förseningsavgift förekomma, du kan hamna hos Inkasso och få en betalningsanmärkning.
  • Ta alltid reda på räntesatsen – det är viktigt att veta hur mycket du ska betala i slutändan
  • Finns det några utgifter förutom räntan? – fråga alltid efter extra avgifter som vissa långivare har på sina låneprodukter

Låna alltid från legitima långivare.