Hur väljer man kylskåp?

Ska du flytta in i en ny bostad eller har ditt gamla kylskåp gett upp? Det kan verka svårt att välja ett nytt kylskåp. Följ våra fem enkla steg och hitta rätt modell för ditt kök!

5 enkla steg till rätt kylskåp

  1. Placering – Först och främst bör du veta var kylskåpet ska placeras. Mät noggrant hur mycket utrymme du har och glöm inte att det även bör finnas ventilationsutrymme bakom och ovanför kylskåpet. Det måste även finnas tillräckligt med utrymme för att öppna dörren ordentligt och dra ut eventuella lådor.

  2. Storlek – När du har kontrollerat var kylskåpet kan placeras kan du välja exakt storlek. Vill du ha en kombination av kyl och frys, ett kylskåp med frysfack eller endast ett kylskåp? Kylskåpens bredd är vanligtvis cirka 60 x 60 cm men höjden kan variera mycket.

  3. Modell – Nästa steg är att välja om du vill ha ett integrerat eller ett fristående kylskåp. Ett integrerat eller inbyggt kylskåp, som det även kallas, har ingen front utan du kan själv välja en passande dörr som matchar de övriga köksskåpen. Om du däremot väljer ett fristående kylskåp bör du tänka på att välja en färg och design som passar den övriga inredningen.

  4. Design och funktioner – När du väl vet vilken modell och storlek du vill ha kan du kika på den övriga designen. Med separata grönsakslådor kan du skilja på de grönsaker och frukter som inte trivs tillsammans. Det finns även kylskåp med specialfunktioner, så som soft close-funktion för att stänga dörren tyst och mjukt, antilukt-funktion som tar bort oönskade odörer eller vattendispenser för dig som vill kylskåpskallt dricksvatten.

  5. Energiklass – Kylskåpets energinivå anges från klass A till D. Med ett kylskåp med hög energimärkning, som A+, kan du minska din energiförbrukning. Detta kan spara både miljön och din plånbok.